Kakaóvaj napozáshoz megfelelő fényvédelemmel együtt

Manapság egyre többen próbálnak hátat fordítani az élelmiszerekben, kozmetikumokban lévő kémiai anyagoknak, éppen ezért napozáshoz is sokan keresik a természetes alternatívákat. Ez egyrészt nagyon jó, hiszen ha megtalálják a megfelelő készítményt, akkor úgy védhetik meg a bőrüket a Nap káros hatásai ellen, hogy nem fognak vegyi anyagok felszívódni a szervezetbe, de másrészt alaposan utána kell nézni, hogy tényleg kellő védelmet nyújt-e a különböző sugárzások ellen. Például, sokan úgy tartják, hogy a kakaóvaj napozáshoz kiváló, hiszen a növényi zsírban lévő flavonoidok, illetve az A-, C- és E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően, képesek megkötni az UV-sugárzás miatt kialakult szabadgyököket.

Ez így is van, azonban az UVB sugaraktól nem tud megvédeni, így a kakaóvaj napozáshoz nem elegendő. Ha a leégést, bőrgyulladást és a hólyagosodást is szeretné megelőzni, akkor a kakaóvaj napozáshoz, csak mint kiegészítő termék ajánlott, valamint fényvédő krémek összetevőjeként. Aranyközépútként az olyan termékeket érdemes bevetni, amelyek a kakaóvaj pozitív hatásai mellett, fizikai fényvédelmet is nyújtanak, mert ezek csak védőréteget képeznek a bőrön és jutnak be a véráramba.

Ha erre nem figyel, akkor hamarosan a napallergia kezelése házilag is esedékes lehet, ami pedig már sokkal kellemetlenebb, mint a megfelelő naptej alkalmazása. Ugyanis erre a problémára még nem létezik biztos megoldás, így a napallergia kezelése házilag legfőképpen a megelőzésben rejlik. Tehát, aki érzékeny a Nap sugaraira, annak erős napsütésben nem szabad kint tartózkodni. Sőt, árnyékban vagy olyan üvegfelület mögött sem, ahol éri a sugárzás, mert ugyanúgy jelentkezhetnek a tünetek, mintha a szabadban lenne.

Ugyanakkor, árnyékos időben, illetve a reggeli és esti órákban is szükséges a naptej alkalmazása, mert bizonyos szintig ilyenkor is ki van téve a Nap káros hatásainak. Ha mindezek ellenére is viszketni kezdenének a szabadon hagyott bőrfelületek, akkor a napallergia kezelése házilag gyulladáscsökkentő, növényi eredetű krémekkel ajánlott, ugyanis a kémiai elemeket tartalmazó készítmények még súlyosbíthatják a tüneteket.