Habarcs felhasználásának lehetőségei

Különböző felhasználási területeken, habarcsokat, már az ókorban is használtak. A rómaiak például, az égetett téglákból épített házaiknál habarcsot tettek a téglasorok alá és fölé, sőt néha, vastagabb falaknál a rétegek közé is, kötőanyagként. A habarcsba történő festékek bekeverésével pedig a freskók készítésénél használt alapanyagot állították elő.


A habarcsok ma sem igazán készülnek másképp, mint az ókori Rómában, talán csak a felhasznált alapanyagok minősége az, ami javult némiképp.
A habarcsok alkotóelemei a homok, víz, mész és a cement. Nagyon fontos a habarcsok kikeverésénél, hogy minden alkotóelem a lehető legmagasabb minőségű legyen és a lehető legtisztább, így például fontos, hogy folyami vagy tavi homokot használjunk, azt is átszitálva, hogy minél kevesebb agyag maradhasson benne.
Színezett habarcsokat a mai napig használják, mert igen látványos díszítőelemeket lehet belőle megalkotni. Ebben az esetben az alapvető anyagokon kívül még festékanyagot is kell a habarcsokba keverni, hogy a kívánt hatást elérjük.
Szerencsére, ma már előre bekevert habarcsot is lehet kapni, melyhez pusztán vizet kell adagoljunk, vagy vödrös kiszerelésnél még azt sem, csak kibontjuk és már használhatjuk is!

You may also like...