Rákóczi túrós: a finomság névadójának bemutatása

Rákóczi túrós

Bizonyos süteménynevek egy fejedelemre, uralkodóra, királyra, településre utalnak. Azonban sok esetben nincs semmi kapcsolat a torta és a nevét viselő személy között. Így van ez a Rákóczi túrós esetében is, aminek köze sincs II. Rákóczi Ferenchez. Akkor kinek a nevéhez fűződik ez a hazánkban nagyon kedvelt finomság?

Nos, a Rákóczi túrós névadója Rákóczi János cukrászmester, aki 1912-től kezdve fordult meg számos pesti konyhán és étteremben, mint szakácstanuló. Tehetségét és elszántságát igazolja, hogy 1924-ben már Párizsig jutott, ahol a Laure nevű étterem egyik fontos alkalmazottja volt.

Rá két évre azonban hazatért és a Horváth Nándor éttermében volt konyhafőnök. Később a lillafüredi Palotaszálló, majd a Gellért Hotel éttermének vezetője lett. A Rákóczi túrós névadója aztán a Duna Szálló konyhájának első embere volt egész addig, míg nyugdíjba nem vonult.

Élete során számtalan szakácskönyvet írt és megannyi szakmai díjat kapott. A Rákóczi túrós megalkotása 1937-ben történt. Rá 21 évre pedig a brüsszeli világkiállításon is nagy sikernek örvendett. A torta alapját egy jól nyújtható omlós lap adja, amire citromhéjjal, vaníliával és mazsolával ízesített túrókrém kerül.

Személyes vásárlás helyett jobb a torta szállítás

Lehet, hogy régen divatosak voltak a túlságosan édes, sok cukrot tartalmazó torták és finomságok, azonban manapság már más a helyzet. Akik a torta szállítás mellett döntenek, általában egy olyan ínyencséget akarnak, amelyik nem kalóriadús, tehát nem tartalmaz sok cukrot, mégis édes és kellemes ízű.

Pontosan ezt tartogatja a klienseinek a Prookies, amelyik már régóta kínálja a torta szállítás szolgáltatást azoknak, akik egészségesebben szeretnének táplálkozni. Egy ilyen ínyencség szülinapra, névnapra, anyák napjára, nőnapra és számtalan egyéb eseményre is tökéletes lehet.

Sőt, rengetegen veszik igénybe a torta szállítás lehetőséget, amikor egy esküvőre kell a süti. A cukrászokból álló csapat cukormentes és búzaliszt mentes tortákat biztosítanak, amik minden alkalomra beválnak. Olyan egészségesebb alternatívákról van szó, amiknek nem lehet ellenállni.

You may also like...