Mikor kivitelezhető a kazáncsere engedély nélkül

Bármennyire is megbízható és minőségi készülékekkel igyekszünk biztosítani a fűtést, egy idő után sajnos megérnek a cserére. Általában 15-20 évente a kazánokat érdemes lecserélni, különösen akkor, ha erre egy gázszerelő szakember vagy kéményseprő felhívja a figyelmet.

A kazáncsere egy komplex folyamat, amelynek során rengeteg tényező befolyásolja a tervezést (kémény, tetőjárda, gázvezeték áthelyezés, radiátorok stb.) és az árat (a készülék ára, anyagköltség, a munkadíj, az ügyintézés és a hivatalos beüzemelés díja). Legális úton kazáncsere engedély nélkül nem kivitelezhető.

Egy esetben lehetséges, ha a régi készüléket olyan kazánra cseréljük le, amelynek teljesítménye nem nagyobb a meglevő készüléknél, ilyenkor a gázvezetékekben és a rendszer más részeiben sem történhet semmiféle változtatás.

Erre a szerelési munkára is mindenképp szakembert kell felkérni. Tehát abban az esetben, ha a kazáncsere engedély nélkül történik, tervezésre és tervengedélyeztetésre sincs szükség, de a kivitelezést csakis mestervizsgával rendelkező szakember végezheti.

A fűtés rendszer átmosása biztosítja a hosszú élettartamot

Új fűtésrendszer kiépítésénél lehetőség van mágneses iszapleválasztó beépítésére, amivel csökkenteni lehet a vízkőlerakódást, megóvva ezzel a készüléket, a csőrendszert és a radiátorokat. Ezenkívül 4-5 évente mindenképp javasolt a fűtés rendszer átmosása.

A rozsda, vízkő és egyéb lerakódások leszűkítik a csövek keresztmetszetét, eltömítik a radiátorokat, ezáltal csökkentik a fűtés hatékonyságát, növelik az energiafelhasználást és nem utolsó sorban meghibásodást okozhatnak a fűtési rendszerben. Alkalmazhatunk kézi mosást vagy választhatunk speciális gépi tisztítást is, amit mosókompresszorral és vegyszerekkel végeznek a szakemberek.

Kazáncsere előtt mindenképp szükséges a fűtés rendszer átmosása, hogy az esetleges lerakódások az új kazánban ne tegyenek kárt. A fűtés rendszer tisztításának lényege tehát a fűtési szennyeződés lerakódásának megelőzése az évek során, ezáltal biztosítva a berendezés hosszabb élettartamát és a hatékonyabb, energiatakarékosabb és biztonságosabb működését.

You may also like...