Valóban egészséges és még finom is

Érdekes, hogy a tönkölybúza pont azon tulajdonsága segíti ma előtérbe kerülni a belőle készült élelmiszereket mely hosszú éveken keresztül megakadályozta, hogy elismerjék a benne rejlő lehetőségeket.


A tönkölybúza nagy hátránya volt mindeddig, hogy héja jóval keményebb, mint az átlagos búzáé. Ma viszont a kutatások eredményeiből tudjuk, hogy pont ez az, aminek köszönhetően tápértéke és a benne található vitaminok mennyisége jóval magasabb, így a tönkölyliszt fogyasztása sokkal egészségesebb, mint a hagyományos fehér liszté.
Egy másik, a mostani világban egyre jelentősebb tulajdonsága, hogy alacsony gluténtartalma miatt, néhány gluténérzékeny is fogyaszthatja a tönkölyliszt készítményeket. Az olyan diétáknál, ahol a gluténszegény étkezés fontos szerepet játszik, a tönkölykenyér fogyasztása megengedett. Ilyen például a Candida elleni küzdelemben alkalmazott diéta. Ilyenkor a miatt engedik az amúgy kis mennyiségben glutént is tartalmazó tönköly fogyasztását, mert a benne található pozitív anyagok magasan nagyobb előnyt jelentenek a diétában, mint amennyi hátránnyal a minimálisglutén fogyasztása jár.
Éppen e miatt az egészségesség miatt és persze, mert finom, dióra emlékeztető íze van, mindenkinek ajánlom a lehető legtöbb tönkölykenyér fogyasztást.

You may also like...