A túrógombóc és más túrós sütik és ételek

Az egyik legegyszerűbb és legkedveltebb édesség a túrógombóc. Nagyanyáink gyakran tették az asztalra. Ha a túrógombóc alapreceptjét szeretnédmegismerni, kattints a http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/turogomboc-8/ linkre.  Azután ha tovább nézelődsz, még találsz néhány túrógombóc változatot és azt is kipróbálhatod.

turogombocPersze a túró sok sütinek az alapanyaga és tölteléke. Nem csak az édes tésztáknak, süteményeknek, mint például a palacsinta, ami nagyon sokaknak a kedvence vagy a nagymamáink túrósbatyuja és barátfüléje, nem beszélve a túrós rétesről és az egyre inkább népszerű túrótortáról, ami gyümölcs nélkül elképzelhetetlen, számtalan variációban.

És ha már, akkor a túrós csuszáról se feledkezzünk meg, ami hagyományos magyar étel, szemben a túrógombóccal, ami a monarchia idején került hozzánk. És egy igazi erdélyi desszert: a vargabéles.  Nem csak a tehéntúró, de a juhtúró is – más néven bryndza, ami szlovák eredetére utal – sok kedvelt ételünk alapanyaga és kiegészítője.

A juhtúróból remek körözött készíthető, de készíthető tehéntúróból is, illetve fele-fele arányban. Más krémekhez, pástétomokhoz is adhatunk juhtúrót, Jellegzetes ízével nagyon jó kiegészítő lehet.

You may also like...