A locsoló rendszer automatikus váltókapcsolásos megoldása

locsoló rendszer
locsoló rendszer

Az öntözőrendszerek esetében nem csupán az fontos, hogy miként működnek, hanem az is, hogy a vizet milyen forrásból kapják. Egy vegyes üzemelésű locsoló rendszer számos előnyt tartogat, főleg a víztakarékosságot tekintve. Ahogy a név is mutatja, egy olyan megoldásról van szó, ahol két típusú vízforrásból történik a berendezés megtáplálására. A szakemberek ezt automatikus váltókapcsolásos megoldásnak nevezik. De igazából mit is jelent ez és hogyan történik a valóságban? Amikor például a locsoló rendszer esővízgyűjtőjéből kifogy a víz, mivel ugye például a hálózati vízforráson kívül ez a másik forrás, akkor egy direkt erre a célra tervezett és bevetett úszókapcsoló jelet küld a rendszernek és máris feltöltődik a vízgyűjtő.

Történhet ez kúttal is, de ekkor szükséges van egy szivattyúra. Sok helyen megfigyelhető a kétszivattyús megoldás. Legtöbbször olyan helyeken vetik ezt be, ahol a kútnak nem túl magas a vízhozama, de stabilan képes azt a keveset is biztosítani, így a ciszterna fel tud töltődni. A vegyes üzemelésű locsoló rendszer egyik másik példája ismét esővízgyűjtős fajta, ahol az úszókapcsoló jelet ad a hálózati vizet kezelő elektromos szelepnek, ami egyből megnyílik, ha érzékeli a vízhiányt. Azokon a helyeken, ahol nem mindig lehet számítani a természetes csapadék utánpótlásra, ez a biztos választást jelenti.

Öntözőrendszer tervező, ha az árajánlatot elfogadta a kliens

A kertmester csakis akkor kezd neki a rendszer tervezésének, ha a kuncsaft elfogadta az ajánlatot, és azzal mindent rendben talál. A szakavatott öntözőrendszer tervező megbeszéli az ügyféllel a kivitelezés lehetséges időpontját. Persze az is megesik, hogy az ember nem fogadja el az ajánlatot, mert azzal nincs megelégedve.

Nagy előny itt, hogy ezért nem kell semmit sem fizetni, hiszen teljesen kötelezettség- és díjmentes. Sokakat érdekel, hogy az öntözőrendszer tervező miért nem küld egy tervet a megrendelőnek? Az egyetlen oka ennek, hogy amikor a tételes alkatrészlistát tartalmazó ajánlat mellett, a tervet is elküldte a szaki, akkor ennek alapján egyesek maguk végezték el a locsolórendszer telepítését.

You may also like...